Geschiedenis van De Busband

 

Uit de oude doos: hoe zag Busband Nijmegen het levenslicht...

Heel erg lang geleden was er eens?..zo beginnen veel sprookjes, zo ook het sprookje van de Busband Nijmegen! Het prille begin van de Busband uit Nijmegen ontstond zowat in de prehistorie, namelijk al in de vorige eeuw! Uit overlevering is gebleken dat in 1984 de toenmalige telefoniste van de Centralevervoersdienst, Annet, ging trouwen met haar eigen prins. En dan moet er natuurlijk gefeest worden. Vanuit het personeelkader van de Centrale Vervoersdienst te Nijmegen werd het kolderieke idee opgeworpen bruid en bruidgom wijs te maken dat de CVD. een groot eigen CVD. koor had. Zo gezegd, zo gedaan, en na veel wikken en wegen werd besloten de receptie van het bruidspaar op te vrolijken met enige strijdliederen.

Na het optrommelen van een bus en een buschauffeur ging een groot en vooral bont gezelschap van ruim 40 personen sterk, richting de feeststek te Malden. Druk oefenend en vooral goed gemutst ging de volle bus op zoek naar het Jachthuis te Malden, alwaar de eigenaar in het complot bleek te zitten.

Stiekem werd het steeds stiller, bleker en zenuwachtiger wordende gezelschap naar de voormalige publieke tribune geloosd alwaar een verschrikt en totaal verbouwereerd bruidspaar en gasten werden verrast op een drietal strijdliederen.

Uit verhalen uit die tijd is gebleken dat de bruiloftsgasten met oorkleppen moeten hebben rondgelopen : ?maar wij hadden de grootste lol?? Later, op de after-party, werd 't succes van het koor bezongen en nog wat bedronken.

Twee fanatici van het eerste uur, Edie Kobussen en Wil van Ekeren opperden het idee om een eigen dweilorkest op te richten. Het idee werd met gejuich ontvangen en natuurlijk moest hier ook weer op gedronken worden. Maar, zoals zo vaak, het idee ging de ijskast in, de financi?n gooiden roet in het eten. Per toeval, en stom toevallig ook weer onder het genot van een goede borrel, kwam het gesprek na 2 jaar weer op die gedenkwaardige dag in Malden.

De fanatieke en vooral onvermoeibare initiatiefnemers trokken de stoute schoenen aan en er werd een afspraak gemaakt met het toenmalige bestuur van de personeelsvereniging om te gaan praten. Na een goed gesprek werden beide partijen het eens. In overleg en met een begroting fl. 2300,00 dacht men het te kunnen redden, helaas had men fl. 1000,00 over het hoofd gezien?.. Gelukkig, en dat was maar goed ook, besloot het bestuur van de Personeelsvereniging het idee een klein zetje te geven.

En zo begon het sprookje, zo werd op 11 maart 1986 het kindje ?Dweilorkest Bus en Belt? geboren, de voorloper van de huidige Busband Nijmegen.

Het begin